top of page

Längtan


De sju dagarna före jul präglas i kyrkans tradition av O-antifonerna - verser som med olika bilder anropar Gud att komma till mänsklighetens räddning.

 I antifonen för 22 december tilltalas Gud som Den som människorna längtar efter. Vad handlar människors längtan om?

Blir du ledsen om jag dör är titeln på en roman som skildrar utsatta unga som lidit brist på att bli sedda och respekterade, som trycks ned av förakt. Den sista spillran av människovärde och tillhörighet försvaras nu med dödligt våld även inför till synes små kränkningar.      

De har blivit fråntagna barnets rätt att få höra: du finns. Du är riktig, viktig. Jag älskar dig.

 

Tioåringar, säger en polis i en intervju i en dagstidning, tveksam om hur mycket han ska svara på journalistens fråga, ja, vi har haft yngre gärningsmän än så, om man räknar sprängningarna. Du behöver inte ha en viss ålder för att utföra ett dåd. Du behöver bara vara tillräckligt galen, eller tillräckligt utsatt. Tillräckligt med ouppfylld längtan.

 

I sitt sommarprat från förra året talar Sebastian Stakset om hur ouppfylld längtan efter förlåtelse kan göra en människa till en förgörelse-maskin, redo att förstöra allt omkring sig, för att få den inre vissheten bekräftad: jag är ingenting värd.

 

Människor världen över i ökande mängd förskansar sig i grupper – nationella, religiösa – i längtan efter mening och tillhörighet. Gruppen som har rätt. Gruppen med uppgift att hata de andra, hata sig till en trygghet som aldrig uppnås.


O-antifonen fortsätter: du hörnsten, som gör dem som är skilda åt till ett, kom och rädda människan, som du skapat av jord.

Vi är skapade av jord och hör till jorden. Vår uppgift är att vårda och vörda den i samhörighet med allt och alla som finns på den, inte förstöra och hata. När vår längtan får fäste i Skaparens kärlek till oss, den kärlek vi längtar efter, då kan vi börja leva riktigt.

 

Du som människorna längtar efter, ofta utan att veta: kom! Låt oss bli ditt ansikte, ditt hjärtas slag i världen. Förlåt oss, väck oss till omvändelse, överlåtelse, sänd oss att möta människors längtan, sänd oss dit där de är. Du som gör dem som är skilda åt till ett med varandra: kom med försoning, med frid som får börja i våra egna hjärtan och relationer, din frid som sprider sig.

Kom och rädda människan, som du skapat av jord!Detta är julbudskapet vi vill förmedla i år.

Välsignad jul!

Comments


bottom of page