top of page

Ett tips!

Har ni kanske redan sett tv-serien The Chosen? Det är en framställning av Evangelierna, fast mycket fritt gestaltat.


I somras mötte vi systrar en engelsk munk som var helt överväldigad av denna serie och pratade om den i en predikan och sedan på en rekreation. Han sa att han rekommenderar alla han möter att se den.

Man bör börja med Season 1 och välja avsnitt 1 för att förstå och följa dem i tur och ordning. Enastående (om man kan engelska bra), även om det är fritt och inte håller sig till det som står i Bibeln.


Filmmakarna kommer från ett protestantiskt sammanhang men Mannen som spelar Jesus är en hängiven katolik, vid namn Jonathan Roumie. Något intressant med Guds val av honom är att han förenar fyra kontinenter i sin person, därmed kan många känna samhörighet med honom på ett rent mänskligt plan. Hans pappa var nämligen delvis egyptisk (Afrika) delvis Syrisk (Asien) och Jonathans mamma var född på Irland (Europa) medan Jonathan själv är uppväxt i USA (Amerika).


Första avsnittet handlar mest om fariséen Nikodemus och om tullindrivaren Matteus (Levi), Simon och hans bror Andreas som inte lyckas betala sin skatt till romarna. Men Jesus kommer in mer och mer. Tryck på knappen och rulla ner:





Serien är en mycket mänsklig framställning av Jesus och hans lärjungar.

Man kan fråga sig varför evangelierna är så återhållsamma. Det måste finnas ett skäl varför vi inte har fått veta så mycket om det rent mänskliga hos Jesus och dem som stod honom närmast, analogt med ikonens ödmjuka karaktär.

Men Många kan vittna om hur Bo Giertz´ bok Med egna ögon spelat en viktig roll för upptäckten av Glädjebudskapet. Boken kanske är okänd för yngre generationer, men var alltså ett försök under förra århundradet att skriva om evangelierna i romanform. Ungefär vad en "berättande" predikan för barn kan göra. Söndagskollärarna var ofta goda berättare.

Det var ett sätt att få evangelierna att framstå som verkliga. Giertz lyckades verkligen och The Chosen som vår tids berättande tycks nå samma mål. Det som hände blir verkligt.

Men det har sina risker. Om formen inte når fram eller missförstår något får det ju motsatt effekt. Formen passade bra i det klimat där klassisk liberalteologi dominerade. Det neutrala återgivandet tycks inte finnas.



Och Slutligen en kort intervju med skådespelaren Jonathan Roumie av den kände teologen och författaren Scott Hanh:



Bara ett tips från oss systrar!



Comments


bottom of page