top of page
klostrets bokhandel.jpeg

BÖCKER

Klostret har en bokhandel där vi förutom böcker även säljer ljus tillverkade i klostret, kort, rosenkransar och tavlor.

Några nunnor i klostret har skrivit böcker.

  • En av systrarna i klostret ägnar sig åt ljustillverkning av olika slag. Ljusen hittar ni i vår bokhandel.

  • Ikonkort i A5-format finns att tillgå, med klostrets egna ikoner.  

  • Sedan 1977 finns en bokverkstad i klostret. I bokverkstaden blinder vi in böckerna för hand. Vi tar emot alla slags böcker som behöver bindas in, lagas eller bindas om.

ljus3.jpeg
ikonkort3.jpeg
rosenkransar.jpeg
bokpress 50.jpg
bokbindning 50.jpg
böcker inbundna 50.JPG

Håll utkik efter en fotobok om klostret Mariavall med bilder av fotograf Lina Karna Kippel som har följt oss en längre period. Förhoppningsvis utkommer den under år 2024.

0 benedikts regel.jpg

Den helige Benedikts regel har ca 1500 år på nacken – en klassiker.

Påven Gregorius har skrivit en bok om Beneikts liv och vandel.

0 benedikts liv.jpg

Böcker skrivna av nunnor i Mariavall:

anglarna.jpg

I den här boken får vi en utförlig beskrivning av änglarna utifrån Bibelns vittnesbörd och kyrkans tro, och genom berättelser om människors erfarenheter av änglar.

Att förneka änglarna är att riva ut vartannat blad ur Bibeln och kalla vittnena som mött dem för bedragare. Men vad kan vi då veta om dem? När och varför skapade Gud änglar? Vad säger Bibeln om goda och onda änglar? Efter en grundlig efterforskning i den kristna traditionen visar sig änglarnas verksamhet vara bredare än man först anar.

Även den människa som aldrig själv får se en ängel kan leva i förbundenhet med dem varje dag. De är en Guds gåva till oss. Skyddsängeln hjälper oss på det materiella planet men också i vårt andliga liv. Vi upptäcker en osynlig vän och får glädjen att förstå mer av den mångdimensionella verklighet som omger oss.

Längtan efter Jesu mor Maria växer i vårt land, också på protestantisk mark. Syster Siluana inbjuder oss att följa med på en historisk resa i ord och bild genom Marias liv, från förutsägelser i Edens lustgård till dags datum där vi möter gråtande ikoner, mirakler och uppenbarelser – i Japan, Brasilien och Egypten; i den bosniska byn Medjugorje och i Köpenhamn.

I evangeliet får vi läsa om hur Jesu mor Marias biologiska moderskap genomgår en process där slutresultatet är ett andligt moderskap som omfattar hela den nyfödda mänskligheten. Gud äger i sig en moderlig aspekt utöver den faderliga; han skulle kunna vara allt och göra allt själv, men tycks vilja dra in människan i frälsningsprocessen och få till stånd ett kärleksfullt samarbete. Maria är prototypen.

I himlen har Maria omsorg om pilgrimskyrkan som en bekymrad mor. Oavsett trostillhörighet känner hon oss alla vid namn.

Jesus har gett oss sin mor som medresenär genom livet.

Förordet är skrivet av Mariavalls abbedissa, moder Christa

403599_A.png
Ledstjarnorxr3.jpg

I den här boken får vi bland andra möta den svenska drottningen Josefina, Moder Teresa, den omstridde Bruce Olson, Fader Lazarus i grottan i Egypten och några skolflickor i Rwanda. De är unika och mycket olika varandra men har något gemensamt: de är förebilder i tron.

Genom tiderna har många ledstjärnor tänts. De lyser med gudomligt ljus för att hjälpa oss, och hela tiden tänds nya. De gamla förebilderna ska inte glömmas, och de nya inte ignoreras. Vi behöver dem.

Gud själv håller fram dem för världens ögon, för att inspirera den kämpande att inte ge upp, att sikta högre, att själv bli ett ljus i mörkret. 

Våra liv förändras av mötet med helgade människor, i högre grad än av storartade teorier. En människa som utstrålar Kristi kärlek är en predikan. Att se hur Gud förvandlat människor väcker längtan efter att själv bli förvandlad.

Sr Elisabet, nunna i Mariavall, har skrivit ett uppskattat kapitel i denna bok om vår ordensgrundare Benedikts syster, den heliga Scholastica. 

kyrkomödrar lagom.jpg
det-misslyckade-helgonet-helige-rafael-arnaiz-baron.jpg

En ung man som hade allt - pengar, skönhet, begåvning, humor - väljer att lämna karriär och prinsessa för att viga sig helt åt Gud i ett trappistkloster. Men livet blir inte alls som Rafael tänkt sig...

 

Biografi och dagböcker visar hur en vanlig tonåring utvecklas till ett helgon som 27 år gammal, vid sin död 1938, nått sin fulländning. Inte genom att ha blivit en "lyckad" människa, utan genom att ha misslyckats och insett sin totala hjälplöshet.

Övriga böcker med anknytning till klostret:

Schellenberger skalad.jpg

Med fokus på hjärtats lyhördhet vill boken "Ett lyssnande hjärta" visa hur Benedikts regel kan inspirera vår vardag och hjälpa oss att leva ett andligare och meningsfullare liv.

   Översatt av oss nunnor i Mariavall.

Vår spiritual pater Ingmar Svanteson, i grannklostret, har skrivit en gedigen kommentar till Benedikts Regel. En förklaring och tolkning av hur den 1500 år gamla texten kan ge ett ramverk för vårt moderna liv, såväl inne i klostret som ute i världen.

och-jag-visste-det-300x424.jpg
böcker liten.jpeg

Böckerna kan inhandlas i landets kristna bokhandlar, via förlaget eller på en nätbokhandel.

  Vår bokhandel är alltid öppen dagtid, ring på dörrklockan så visar gästsystern er vägen.

Omslag framsidan.jpg

År 2022 sänder Herren mig på en tre månader lång vistelse i Italien. Här lär jag känna munkar och nunnor från hela världen – och jag lär känna mig själv bättre. Utöver gemenskapen med benediktiner och cistercienser äger många glada och överraskande möten rum – med dominikaner, franciskaner, seminarister och andra. Det är som om ärkeängeln Rafael ledsagar mig och bereder vägen för mig. 

Under resan kommer många helgon i min väg, levande och döda. Jag får möjlighet att fördjupa min vänskap med det heliga syskonparet Benedikt och Scholastica, liksom Guds lille fattige – den helige Franciskus – och hans syster Klara, men får även stifta bekantskap med mer nutida förebilder som ekumenikens helgon Gabriella Sagheddu och eukaristins apostel Carlo Acutis. Den heliga Rita bjuder mig oväntat hem till sina bergstrakter och den helige dåren Jacopone inspirerar till nya vägar för evangelisation. 

Strapatserna i helgonens fotspår för mig upp på blåsiga berg och ner i mörka grottor. Samtidigt upptäcker jag mer av Herrens väg och plan med mitt eget liv. Det är en välsignad inre och yttre resa!

Illustrerad med 33 färgfotografier.

Finns bl.a. att köpa på Katolsk Bokhandel och Veritas förlag 

bottom of page